STUDIU. Remisiunea diabetului zaharat de tip 2 prin scăderea în greutate reduce riscul de boli cardiovasculare și renale

  • Diabet
  • Prevenție



Remisiunea diabetului zaharat de tip 2 la pacienții supraponderali sau obezi, indusă de modificarea stilului de viață cu scopul reducerii masei corporale, scade incidența bolilor cronice renale și cardiovasculare, conform unei analize a datelor din studiul Look AHEAD, publicate în Diabetologia. O durată crescută a remisiunii s-a asociat cu un impact mai mare asupra reducerii incidenței acestor afecțiuni. Aceste rezultate ar putea mediate de impactul unui stil de viață sănătos asupra masei corporale și nivelurilor de HbA1c (hemoglobina glicozilată) și LDL-colesterol (low density lipoprotein-cholesterol).

Principalele concluzii:

abonare
  • indiferent de durata remisiunii, rata de boală cronică renală a fost mai scăzută cu 33%, în comparație cu participanții care nu au obținut remisiunea diabetului zaharat de tip 2
  • pentru bolile cardiovasculare, rata a fost mai scăzută cu 40%, indiferent de durata remisiunii, în comparație cu pacienții la care remisiunea nu a fost documentată
  • o remisiune de minim 4 ani a scăzut riscul de boală cronică renală și boli cardiovasculare cu 55%, respectiv aproape 50%

Aceste rezultate au fost ajustate în funcție de nivelurile HbA1c, lipidelor, tensiunii arteriale, istoricului de boli cardiovasculare și duratei diabetului. Obținerea remisiunii și durata sa s-au asociat semnificativ cu utilizarea medicamentelor la includerea în studiu, durata bolii, nivelurile HbA1c, glucoza à jeun și tensiunea arterială sistolică. Probabilitatea de a obține remisiunea bolii a fost mai ridicată dacă pierderea în greutate determinată de programul de slăbit a fost mai mare, astfel:

  • La pacienții care nu au obținut remisiunea, pierderea în greutate după anii 1 și 4 de la inițierea intervenției a fost de 4 kg, respectiv 2,2 kg
  • Dacă a fost confirmată remisiunea bolii, reducerea masei corporale la 1 și 4 ani de la inițierea intervenției a fost de 7,2 kg, respectiv 4,5 kg.
  • La pacienții la care remisiunea s-a menținut timp de minim 4 ani, la 1 și 4 ani de la inițierea intervenției pierderea în greutate a fost de 12,3 kg, respectiv 9,6 kg.

Pacienții care au obținut remisiunea diabetului au prezentat îmbunătățiri ale HDL-colesterolului (high density lipoprotein cholesterol), formei fizice, tensiunii arteriale sistolice. Impactul pozitiv asupra HDL-colesterolului și tensiunii arteriale sistolice a avut o magnitudine mai mare dacă remisiunea diabetului a fost prelungită.

Sursa foto: Freepik

Studiul clinic randomizat Look AHEAD a inclus peste 5000 de pacienți supraponderali sau obezi cu diabet zaharat de tip 2, care au parcurs un program intens de modificare a stilului de viață derulat timp de 12 ani, care a presupus scăderea aportului caloric și creșterea nivelului de activitate fizică, având drept scop scăderea masei corporale. Grupul de control a presupus participarea la un program pentru suport și educație despre diabet.

A fost comparat efectul celor două programe asupra bolilor cardiovasculare, deceselor de cauză cardiovasculară, factorilor de risc cardiovasculari, controlului diabetului, complicațiilor diabetului, sănătății generale și calității vieții. De asemenea, a fost evaluată cost-eficacitatea celor două intervenții. Participarea la programele din cadrul studiului a fost încheiată în 2012, însă pacienții incluși sunt monitorizați în continuare pentru a evalua impactul pe termen lung al intervenției de modificare a stilului de viață.

Noua analiză a evaluat efectele remisiunii asociate modificărilor stilului de viață asupra incidenței bolii cronice renale și a bolilor cardiovasculare, pe baza datelor din studiul Look AHEAD a aproape 4500 de participanți eligibili. Remisiunea a fost definită drept lipsa administrării terapiilor pentru diabet și valorile hemoglobinei glicozilate mai scăzute de 6,5% sau 48 mmol/mol, la un anumit moment.

Ce au presupus intervențiile din cadrul studiului Look AHEAD?

Programul de slăbit a inclus reducerea aportului energetic între 1200-1800 kcal pe zi, în funcție de greutatea inițială, scăderea consumului de grăsimi totale la maxim 30% și de grăsimi saturate la maxim 10%, creșterea nivelului de activitate fizică la 175 de minute pe săptămână (mers alert sau alte activități de intensitate moderată). Atingerea obiectivelor a fost susținută de strategii comportamentale, care au inclus auto-monitorizarea și rezolvarea problemelor. În primul an au fost furnizați înlocuitori sub formă lichidă de masă pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor dietetice.

Programul de suport și educație a inclus participarea la 3 sesiuni de grup în fiecare an, focusate pe dietă, activitate fizică și sprijin social, fără a fi oferit suport comportamental individualizat. În perioadele de pierdere rapidă în greutate, a fost monitorizată glucoza plasmatică de către personalul medical al studiului, astfel încât să se poată determina dacă sunt necesare reduceri ale dozelor medicamentelor pentru diabet pentru a limita riscul de hipoglicemie. Îngrijirile medicale pentru controlul hiperglicemiei, lipidelor și tensiunii arteriale au fost furnizate de către medicii participanților, independent de studiul Look AHEAD pentru ambele grupuri.

Pacienții au participat la o vizită clinică inițială între august 2001 și aprilie 2004 și la vizite anuale de urmărire timp de 4 ani, urmate de vizite la fiecare 2 ani, timp de 12 ani. La fiecare vizită, au fost evaluate medicamentele luate, starea de sănătate, greutatea corporală, înălțimea și nivelurile HbA1c. Valorile pentru HbA1c, creatinina serică, albumina urinară și creatinina au fost colectate anual până în anul 4 și ulterior la fiecare 2 ani.

Citește și: